Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Monen monta rahareikää

1.7.2012

Monen monta rahareikää

Rahanmenon seurannan avuksi ylläpidimme excel-taulukkoa, johon kirjattiin menot, maksut ja käteisnostot. Jokainen lukumerkintä sisälsi valuutta- ja kurssitiedot, sekä tiedon siitä millä tai miten maksettiin (tililtä, luotolta vai käteisellä). Excelin varassa avattiin jälkikäteen koko budjetti ja nyt siitä on kohtuullisen helppo pilkkoa käsitystä menoista maittain, kuukausittain, menoerittäin jne. Reissun aikana ei menoja juurikaan laskeskeltu, vaan ainoastaan kirjattiin. Nyt huomaamme, että ihan kaikkia pyykkejä, internetin käyttöjä ja muita käteisellä maksettuja pikkumaksuja ei ole jaksettu kirjata, mutta onneksi niitä on julkaistu aina kirjoitustemme yhteydessä.


Nippelitietoa:
  • Mukana luottokorttien lisäksi Millalla Visa Electron ja J:llä Masterin Debit.
  • Eri-merkkiset kortit osoittautuivat varsin hyödyllisiksi, sillä toisinaan tuli vastaan tilanteita, että vain toinen kelpasi (esim. Lake Toban automaatti pelitti vain Masterilla). 
  • Hätävarakassa oli jo Suomessa vaihdetut 500USD per nuppi. 
  • Käteistä nostettiin aina kohtuudella, mutta huomioiden pankkien röyhkeät käteisnostopalkkiot (n. 2€ / nosto + 2% nostosummasta). 
  • Käteisnostopalkkioihin meni lopulta (Millan tililtä tarkastettu) vajaa 200€! 
  • Vain Toballa ja Lembonganilla jouduimme näkemään vaivaa käteisen eteen, muuten automaatteja oli aina saatavilla. 
  • Ausseissa ja Uudessa-Seelannissa olisi voitu hyödyntää enemmänkin suoraan tililtä maksamista esim. ruokakaupoissa, mutta käteisen käyttö toi turvallisuuden tunteen siitä, että tiesi paljonko suurin piirtein kulutti. 
Kokonaisuudessaan kuuden kuukauden aikana rahaa muuhun kuin matkustamiseen ja majoituksiin meni kahdelta hengeltä 5791€. Tässä on mukana kaikki aktiviteetit, skoottereiden vuokrat, taksit, metrot, viisumit sekä tietysti ruokakulut. Jälkiviisas erittelisi ehkä ruokakulutkin, mutta koska emme näin tehneet matkan aikana, niin jokaisen maan osalta on hieman eritelty suurimpia menoeriä kokonaisuuden hahmottamiseksi. 

Kuten reissuamme seuranneet jo tietävätkin, niin emme harrastaneet suuremmin kalliita aktiviteetteja, kuten sukellusta, retkiä, extreme-lajeja yms. kahisevaa vaativaa. Meillä oli tärkeämpää esim. asua mukavasti, kuin juoda olut (1-5€ kpl maasta riippuen) joka päivä tai vuokrata auto, kuin hypätä laskuvarjolla. Ne muutamat aktiviteetit mihin pennosemme pelasimme, olivat mielestämme jokaisen arvoisia. Ne mihin päätimme olla panostamatta, eivät harmita yhtään, sillä mielessä jälkikäteen on vain se kaikki mitä tuli tehtyä ja koettua, eikä se mikä jäi tekemättä. Suosimme aina reissullamme omaa aktiivisuutta koluta paikat ja nurkat jalan tai skootterilla. Toisinaan kohteesta ja sen kulttuurista saa tietysti enemmän irti, kun osallistuu valmiille retkelle, kuten teimme Balilla ja Katherinen Nitmilukissa. Lisäksi maksoimme parista muusta "pakollisesta" nähtävyydestä. Nämä ovat hyvin yksilöllisiä valintoja, sekä tietysti jokaisen loman pituuteen ja budjettiin tiukasti yhteydessä. 

Pyöräretki Balilla kannatti!

Nämä maisemat olisi jäänyt näkemättä ilman Nitmilukin veneajelua

Uluru-Kata Tjuta Natonal Parkissa vierailevan kannattaa käydä katsastamassa myös vähemmän tunnettu Olgas

Milford Soundin risteily oli päästävä kokemaan ja onneksemme masutkin saatiin täyteen halvalla, kun päivän viimeisen retken päätteeksi myivät kolmioleivät hintaan 0,60€ /kpl 

Syötävähän aina on ja omilla valinnoillaan voi vaikuttaa paljonkin siihen kuinka paljon rahaa saa kulumaan. Aasiassa ruoka on edullista, mutta paikalliseen hintatasoon suhteutettuna vain paikallinen pöperö. Länkkärimurkinoista saa pulittaa huomattavasti korkeamman hinnan verrattuna paistettuun riisikekoon. Söimme aika lailla mitä kulloinkin mieli teki, mutta mitä budjettitietoisemmaksi matkan aikana Millankin mieli muuttui, niin sitä enemmän mielihaluja ohjasivat myös eurot. 

Ausseissa ja Uudessa-Seelannissa nautiskeltiin länsimaisesta ruuasta. Säästöä saatiin hakemalla kaupasta raaka-aineet välipaloihin ja huoneaamiaisiin. Vedenkeittimestä on moneksi ja mukana meillä oli kovamuovista valmistetut lautaset, sekä haarukat. J:stä kehkeytyi matkan aikana suorastaan mestari mitä tulee vedenkeittimen hyödyntämiseen ja vaikkei omaa keittiötä käytössä ollutkaan, niin saimme säästymään pitkän pennin syödessämme korkeintaan kerran päivässä ulkona. Ausseissa ja Uudessa-Seelannissa hyödynsimme mahdollisuuksien mukaan aina lounastarjouksia, jolloin päivän suurimpaan lämpimään ateriaan ei uponnut koskaan 8€ / hlö enempää. Muutoin valitettavasti lähinnä pikaruokaa on saatavilla edullisesti. Aasian suurissa kaupungeissa sai hyvää ja halpaa ruokaa Food CourteistaAUSTRALIA – 6 vko

Muuta rahan menoa 2141€, eli 51€ / vrk / 2hlö

2h risteily Nitmilukin luonnonpuistossa 89€ 
Luonnonpuistomaksu Uluru-Kata Tjuta 37€
Sydney – Manlyn lautta 20,30€
Sydney – Blue Mountains 16,30€
2 koneellista pyykkiä + yksi kuivaus 8,90€
Opaalikoru Coober Pedystä 18,80€

UUSI-SEELANTI – 3 vko ja 4 vrk

Muuta rahan menoa 862€, eli 34€ / vrk / 2 hlö
Milford Soundin risteily 96€
Leffaliput 20€
50MB netin käyttöä 3€
Koneellinen pyykkiä + kuivaus 2,40€

MALESIA – 5 vko ja 5 vrk

Muuta rahan menoa 982€, eli 25€ / vrk / 2 hlö 
Venematka Tiomanilla Panuba – Tekek 9€
Skootterin vuokra 7€
Tankillinen bensaa 1€
Kiinteähinnoiteltu taksi Langkawilla satamasta Chenai Beachille 6€
Cable Car Langkawilla 14€

INDONESIA - 4 vko

Muuta rahan menoa 624€, eli 22€ / vrk / 2 hlö 
Indonesian viisumit 38€
Skootterin vuokra bensoineen n. 6,50€ / vrk
Pyöräretki Balilla 47€
Maan sisäisen lennon lentokenttävero 7€
Maastapoistumismaksut Medanissa 12,50€ 

THAIMAA – 5 vko ja 5 vrk

Muuta rahan menoa 1182€, eli 30€ / vrk / 2 hlö
 (huom! Shoppailut nostavat hintaa sen verran, että ilman niitä kulutus olisi olisi n. 25€ / vrk / 2 hlö)

Viisumit Penangissa (yksi maahantulo) 55€
Skootterin vuokra 5€ / vrk, yhteensä vuokrattu 18 vrk, eli 90€ menoerä
Bensat 1€ / litra
Shopping in Bangkok!

Ja etsivähän löytää lukuisia hienoja asioita maailmalta, joista ei tarvitse maksaa yhtään mitään:


Kirjastoissa nettiä pääsee käyttämään ilmaiseksi omallakin koneella

Fillarin sai maksutta lainaan Adelaidessa henkkareita vastaan

Melbournen City Circleä kiertää ilmaiset sympaattiset ratikkavanhukset

Lembonganin Dream Beachin uima-altaaseen pääsi ilmaiseksi Happy Hourin aikaan

J haastoi itsensä ja pääsi ihastelemaan jäätikköä lähes yhtä läheltä, kuin jäätikkökävelystä kalliin hinnan maksaneet

Kävely ja ympäröivän elämän ihmettely on myös täysin ilmaista ja ehkäpä myös kaikkein antoisinta! 

Tunnisteet:

2 kommenttia:

2. heinäkuuta 2012 klo 14.59 , Anonymous Lauri kirjoitti...

Moikka,

Kiitoksia hyödyllisestä tiedosta mukavassa paketissa!
Tällainen tarkentava kysymys tuli mieleen, kun mainitset suoraan tililtä maksamisen niin tarkoitatko tällä siis kortin debitillä maksamista?

 
3. heinäkuuta 2012 klo 9.31 , Blogger Milla - Pingviinimatkat kirjoitti...

Moikka Lauri! Juurikin tätä tarkoitimme. Automaatilta nostaessa joutuu maksamaan ison välirahan nostosta, kun taas maksamalla vaikkapa Woolworthissa ostoksensa suoraan debitillä (tai elektronilla), niin ei maksua tietysti mene, vaan rahat lähtevät suoraan tililtä ja käteisvarat säästyvät muihin pakollisiin tilanteisiin.

Aasiassa vähemmän tietysti pystyy kortilla ylipäätään maksamaan pienemmissä mestoissa. Mutta nämä kortit toimivat maksuvälineinä ulkomailla siinä missä kotimaassakin jos Visa ja Master tunnuksen omaavilla korteilla maksu on ylipäätään mahdollista. Ruokakaupoissa ei tätä ongelmaa ole, mutta monet majoitusliikkeet veloittavat jonkun prosenttiosuuden kortilla tehdystä maksusta, joten se kannattaa ensin tarkistaa ettei tule ylläreitä.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu