Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Maalla, merellä ja ilmassa

17.6.2012

Maalla, merellä ja ilmassa

Budjetointimielessä itse reissaamiseen ja paikan vaihtamiseen kuluvia summia on kaikkein vaikeinta laskea ennakkoon. Muuttujia ja yllättäviä kuluja sisältyy tähän osaan kaikkein eniten. Myöskin mahdollisuus vaikuttaa omilla valinnoilla on toisinaan vaikeaa, jos viisumi alkaa umpeutua ja maasta on yksinkertaisesti lähdettävä pois. Olimme budjetoineet matkoihin meneväksi kahdelta hengeltä noin 3000€ ilman HEL-BKK-HEL lentoja. Nyt varaisimme tähän osioon vähintään 5000€. Budjettimme kaikin puolin oli vain suuntaa antava, eli joustovaraa löytyi. Se siis mikä hotelleissa säästettiin, niin vähintäänkin käytettiin matkakuluihin.

Kaikki kuljetukset ja matkat yhteensä kahdelta hengeltä 4349€ + 1400€ lennot HEL-BKK-HEL
Bussit 903€, josta bussipassi Ausseissa oli 680€
Minibussit, lautat, shuttlet jne. 616€, josta Stewart Islandin matkojen osuus 177€
Autonvuokrat 601€ + bensakulut 350€, autolla liikkumisen kulut yht. 951€
Lennot reissunpäällä 1879€

Erikoisin kulkupelimme 
 
LENNOT

Mikäli et osta kaikkia lentolippuja ennakkoon, niin on oikeastaan mahdotonta tietää kuinka paljon niihin lopulta uppoaa rahaa. Ennakkoon olimme varanneet ainoastaan meno-paluut Helsingistä Bangkokiin, sekä ensimmäisen jatkolennon Bangkokista Singaporeen. Viikko ennen Australiaan lentämistä perehdyimme lentolippuihin ja päädyimme extempore palaamaan vielä yhdeksi yöksi Singaporeen, sillä Jet Star tarjosi sieltä halvimman yhteyden Darwiniin.

Enemmän päänvaivaa aiheuttikin sitten lentomme Sydneystä Uuteen-Seelantiin. Meille ei ollut väliä mihin eteläsaaren kaupungeista lentäisimme, mutta ajankohtamme matkustaa uuden vuoden aikoihin oli todella haastava. Aussit viettävät tuolloin kesälomaansa, joten kaikki viikot ennen ja jälkeen uuden vuoden olivat kalliita. Lopulta luovuimme ajatuksesta mahtavista uuden vuoden kinkereistä Sydneyssä ja valitsimme lennot, jotka pitivät meidät yläilmoissa rakettien paukkuessa.

Lennot Uudesta-Seelannista Indonesiaan ostettiin tuskanhien noustessa otsalle Sydneyn lentokentällä (lue tarkemmin täältä). Onneksi hintoja oli tullut vertailtua vain päivää aikaisemmin, niin tiesimme mistä lähteä lippuja hakemaan. Muuten olisi voinut tulla paniikille tilaa, sillä ei ollut väliä taaskaan mistä kaupungista lentäisimme ja minkä Aussi-kaupungin kautta, kunhan perille päästäisiin. Hyvä sivusto vertailulle on Webjet.

Indonesiassa oli taas pakko turvautua lentomatkustamiseen siirtyessämme Balilta Sumatran saarelle. Indonesiassa lippujenostaminen edullisimpaan hintaan ei ole aina mahdollista, ellet omista paikallista luottokorttia. Lentoyhtiöitä on lukuisia ja niiden turvallisuudesta voi lueskella keskustelupalstoilta erilaisia kauhutarinoita. J oli tulla hulluksi vaimon aina keksiessä jotakin valitettavaa jokaisesta mahdollisesta halpisyhtiöstä. Lopulta päädyimme lentämään Lion Airilla ja liput meille hoiti hotellin respa matkatoimiston kautta. Matkasta tarkemmin voi lukea täältä.

Liput Indonesiasta Malesian puolelle oli hankittu jo Uudessa-Seelannissa, sillä välillä voivat viisumin hankinnan yhteydessä pyytää esitettäväksi lipun, joka osoittaa poistumisesi maasta tiettyyn päivään mennessä. Spontanius on tästä taas kaukana, mutta moni tekee myös niin, että ostavat vain halvimman lipun minne hyvänsä maan rajojen ulkopuolelle, jolloin hinta ei suuremmin kirpaise mikäli omat suunnitelmat muuttuvat. Meidän suunnitelmat pysyivät ennallaan lensimme suunnitelman mukaisesti Medanista Penangiin.

Kaiken kaikkiaan lensimme huomattavasti vähemmän, kuin mitä alun perin kuvittelimme. Jos olisimme pysyneet koko puolivuotta Aasiassa, niin olisi lentomatkusteluun kulunut varmasti huomattavasti enemmän. Kuvitelma tosin oli, että Ausseissa olisi lennetty pidempiä etappeja, mutta toisin kävi… 

  
Changi Airport Singapore

Hilpeä matkustaja

BUSSIMATKAT

Bussilla sitten matkustettiinkin huomattavasti enemmän, kuin mitä olimme kuvitelleet. Matka onnikalla läpi koko Australian ei todellakaan ollut suunnitelmissa, mutta nyt emme sitä muuttaisi mistään hinnasta. Bussilla matkustettaessa näkee valtavasti enemmän itse maata ja tapaa helpommin niin paikallisia, kuin muita reissaajiakin. Rahaakin säästyy, kun viettää yönsä pyörien päällä hotellin sijaan.

Ensimmäiset bussimatkat kurvailtiin Malesian mailla. Liikkuminen oli helppoa, asemat keskustoissa ja bussit suorastaan luksusta. Kaikissa käyttämissämme pitkänmatkan busseissa oli leveät penkit, runsaasti jalkatilaa ja hinnatkin sopivat budjettimatkaajalle. Aikatauluja ja hintoja googlattiin päätyen aina Jorney Malaysia sivuille. Malesian busseihin tottuneelle oli pieni kulttuurishokki istahtaa Australian Greyhoundin kyytiin, eikä down underissa ajetun 6700 kilometrin jälkeen bussimatkustus enää suuremmin houkutellut.

Alun perin ajattelimme vuokrata Darwinista auton tutustua sillä pohjoisen territorion luonnonpuistoihin ja lentää mahdollisesti suoraan Darwinista Adelaideen. Ajatus Australian punaisesta sydämestä vei kuitenkin voiton ja tiedustelimme autonvuokraamosta (Trifty) mahdollisuutta ajaa itse Alice Springsiin ja jättää auto sinne. Vertailun vuoksi halusimme kuitenkin tietää bussien hinnoittelun.

Visiitti Greyhoundin toimistoon (67/69 Mitchell Street) sinetöi nopeasti päätöksemme umpihullusta bussimatkasta halki Australian. Ystävällinen virkailijanainen selvitti meille erilaisia matkustusvaihtoehtoja ja aikatauluja ja möi passit meille peräti reppureissaajan alennuksella, vaikkei meillä alennukseen oikeuttavaa jäsenyyttä ollutkaan. Vaikea uskoa, että suuremman kaupungin kanssasisar olisi toiminut samalla tavalla. Flexi Day Pass oikeutti 10 päivän matkustamiseen seuraavan 60 päivän aikana ilman kilometrirajoitetta. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että matkustettaessa yön yli, niin paloi passista aina kaksi päivää. Loppuen lopuksi meillä jäi vielä yksi päivä passista käyttämättä päästyämme Sydneyhin saakka. Passeja on monenlaisia ja hintaisia, joten kannattaa tutustua heidän sivuillaan erilaisiin vaihtoehtoihin.

Uudessa-Seelannissa reissattiin vannomuksista huolimatta vielä muutama etappi Nakedbussilla. Tarujen maassa on bussimatkaajallekin lukuisia erilaisia kortteja ja passeja, joista löytynee sopivin. Linkit eri vaihtoehtoihin on jo listattu Lonely Planetin sivuille, joten klitkaa sinne tästä 

LAUTAT

Koska Stewart Islandille ei autolla olisi tehty mitään, niin vuokrasimme auton vasta Queenstownista. Kallein yksittäinen etappi suhteessa matkaan pulitettiin matkasta Stewart Islandille. Hinta huimasi budjettimatkaajan päätä niin, että hetki manattiin mainostamme matkan kääntöpisteestä. Matkat Stewart Islandille voi ostaa vain Stewart Island Experiencen kautta.

Lautoilla liikuttiin myös Aasian puolella, sillä moni kohteistamme sijaitsi saarella. Liekö onnea matkassa vai ainoastaan sopiva vuodenaika kyseessä, sillä suuremmilta keinutuksilta ja myräköiltä selvittiin. Kivuliasta lauttamatkustuksesta teki lähinnä ilmastointi, joka jäähdytti paatin pakkaslukemille! Ainoastaan Balilta Lembonganin saarelle oli valittavissa eri hintaisia vaihtoehtoja, muissa kohteissa liikennöintiä hoiti yksi ja sama yhtiö, joten hintavertailulta säästyttiin. 

Sanur - Lembongan lautan kannelta
Mersingissä lautta vaihtui onnikkaan ja kohti KL:ää
  
Lake Toban lautta

MINIBUSSIT

Loppumatkasta alkoivat halut hintavertailulle hiipumaan ja mitä helpompaa matkan teko oli, niin sitä vähemmän meitä muut vaihtoehdot kiinnostivat. Niinpä Thaimaassa hankimme lyhyemmille etapeille pakettimatkan ovelta ovelle minibussilla. Hikipinkoreissaajahan ei moiseen sortuisi, vaan hankkisi omat kuljetukset esim Langkawilta Koh Lantalle yhdistäen taksin, lautan, bussin, taksin, lautan ja tuk-tukin. Kukin tyylillään ja Thaimaassa vaihtoehtoja piisaa jokaiseen makuun ja budjettiin. Myös Sumatralla reissattiin minibussilla (Raja Taxi Service), jolla on useammassa kaupungissa kuljetuspalveluita tarjolla.

AUTON VUOKRAUS

Autonvuokrauksesta Uudessa-Seelannissa olemme jo kirjoittaneet aiemmin, joten kiinnostuneiden kannattaa klikata tästä. Australian Alice Springissä otettiin myös oma auto alle Ulurun visiittiä varten. Muille vastaavaa suunnitteleville suosittelemme huolehtimaan tankkauksesta Erldundassa, sillä Yularassa hinnat ovat pöyristyttäviä. Autoa vuokratessa kannattaa tehdä vertailuja (käyttämämme Central Car oli ainoa, jolla ei ollut kilometrirajoitetta) ja pohtia omaan tarkoitukseen sopivinta ajoneuvotyyppiä. Monille reiteille on asiaa vain nelivedolla ja rikkeistä osataan sakottaa niin, että tuntuu.

Mikäli oma auto ei ole vaihtoehto, niin Alicesta käsin tehdään kyllä monenlaisia retkiä kuuluisaan luonnonpuistoon, jotka sisältävät upeat kokemukset tähtitaivaan alla yöpymisestä aina kamelilla ratsatukseen ja muihin aktiviteetteihin. Näitä retkiä ja hintoja voi ihmetellä mm. Greyhoundin sivuilla. Meidän omatoimiretkestä voi lukea tarkemmin täältä.
KULUYHTEENVETO

Australia

Lento Singapore-Darwin 264 SGD / hlö (kurssi 1.7), yhteesä 311€
Airport Shuttle Darwinissa 13 AUD / hlö (kurssi 1.35), yhteensä 19€
Bussipassi Australia 10 matkaa, 459 AUD / hlö (kurssi 1.35), yhteensä 680€
Minibussi Nitmilukin luonnonpuistoon 25 AUD / hlö (kurssi 1.35), yhteensä 37€
Autonvuokra Alice Springsissä (Cetral Car) 155 AUD / 2 vrk (kurssi 1.35), yhteensä 230€
Auton tankkaus Ulurulla n.42 litraa 86 AUD (kurssi 1.35), eli 64€
Auton tankkaus Alice Springs 70 AUD (kurssi 1.33), eli 53€

Yhteensä 1393€ / 2 henkilöä

Uusi-Seelanti

Lento Sydney – Christchurch 288,5 AUD / hlö (kurssi 1.31), yhteensä 440€
Airport shuttle Christchurchissa 15 NZD / hlö (kurssi1.7), yhteensä 18€
Bussi Christchurch – Dunedin 38,50 NZD / hlö (kurssi 1.7), yhteensä 45€
Bussi Dunedin – Invercargill 31,50 NZD / hlö (kurssi 1.65), yhteensä 38€
Invercargill - Stewart Island 91 NZD / hlö (kurssi 1.65), yhteensä 110€
Stewart Island – Queenstown 138 NZD / hlö (kurssi 1.65), yhteensä 167€
Auton vuokra 10pv 61,30 NZD / vrk (kurssi 1.65), yhteensä 372€
Auton tankkaus 374 NZD (kurssi 1.6), eli 234€

Yhteensä 1424€ / 2 henkilöä

Malesia

Bussi Singapore –Mersing 29 SGD / hlö (kurssi 1.7), yhteensä 34€
Lautta Mersing-Tioman-Mersing 70 RM / hlö (kurssi 4.35), yhteensä 32€
Bussi Mersing – KL 35 RM / hlö (kurssi 4.35), yhteensä 16€
Bussi KL-Kuala Perlis 43 RM / hlö (kurssi 4.35), yhteensä 20 €
Lautta Kuala Perlis – Langkawi 18 RM / hlö (kurssi 4.35), yhteensä 8€
Lautta Langkawi-Penang 60 RM / hlö (kurssi 4.35), yhteensä 28€
Lento Medan – Penang 417 000 IDR/ hlö (kurssi 11 500), yhteensä 73€
Lautta Penang – Langkawi 60 RM / hlö (kurssi 4.0), yhteensä 30€ 

Yhteensä 241€ / 2 henkilöä

Indonesia 

Lento Christchurch – Bali 340 EUR / hlö, yhteensä 680€
Lautta Sanur – Lembongan 80 000 IDR / hlö (kurssi 1 700), yhteensä 14€
Vene + auto Lembongan - Ubud 145 000 IDR / hlö (kurssi 11 700), yhteensä 25€
Auto Ubudista kentälle 200 000 IDR (kurssi 11 700), eli 17€
Lento Bali – Medan 105 0000 IDR / hlö (kurssi 11 700), yhteensä 179€
Minibussi Medan – Parapat 70 000 IDR / hlö (kurssi 11 700), yhteensä 12€
Lautta Parapat – Tuk-Tuk- Parapat 14 000 IDR / hlö (kurssi 11 700), yhteensä 2,40€
Minibussi Parapat – Medan 70 000 IDR / hlö (kurssi 17 000), yhteensä 12€

Yhteensä 941€ / 2 henkilöä

Thaimaa

Koko paketti Langkawi - Ko Lanta 110 RM / hlö (kurssi 4.0), yhteensä 55€
Minibussi Ko Lanta - Khao Lak 600 Baht / hlö (kurssi 40), yhteensä 30€
Bussi Khao Lak - Prachuap Khiri Khan 700 Baht / hlö (kurssi 40), yhteensä 35€
Bussi Prachuap Khiri Khan – Bangkok 180 Baht / hlö (kurssi 40), yhteensä 9€

Yhteensä 129€ / 2 henkilöä 

Singapore 

Lento Bangkok - Singapore 98€ / hlö, yhteensä 196€ 
Bussi Penang - Singapore 55 RM / hlö (kurssi 4.3), yhteensä 26€ 

Yhteensä 222€ / 2 henkilöä  Tunnisteet: ,

2 kommenttia:

17. kesäkuuta 2012 klo 23.24 , Blogger Inka kirjoitti...

Nää on niitä postauksia, jotka auttaa hurjasti sitten, kun oma maailmanympärysmatka on suunnitteilla. Tämäkin postaus täytyy lukea suurennuslasin kanssa sitten, kun se on edessä (toivottavasti ei niin pitkän ajan päästä).

Milla, en pystynyt unohtamaan muutama kuukausi sitten mainitsemaasi Fujifilmin X100 -kameraa. Hirviän kovan arvostelujen lukemisen ja videoiden tihrauksen jälkeen päädyin lopulta uhraamaan valtavan määrän reissurahoja uuteen kameraan, ja tässä sitä nyt opetellaan. Toivottavasti osoittautuu hintansa väärtiksi. Kiitos siis kovasti vinkistä! :)

 
18. kesäkuuta 2012 klo 7.36 , Blogger Milla - Pingviinimatkat kirjoitti...

Ostit sen! Huikeen isot onnittelut! Jään odottamaan kuvamateriaalia ja seuraavia reissutuotoksia oikein erityisellä mielenkiinnolla :) Olen varma, että teit hyvän päätöksen. -Milla

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu