Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Darwin - Ossilan Ivalo?

28.11.2011

Darwin - Ossilan Ivalo?

Travelodge Mirambeena Resort Agodan kautta 40€ / yö
Pullo viiniä, jossa rypäle mainittu 6,50 AUD (n. 4,80€)
Baarissa lasi valkkaria 7,50 AUD (5,50€), tuoppi bisseä 8 AUD (5,90EUR)
Grillattubroileri kaupassa 9,80 AUD (n.7,30€)
Fetan kaltainen juusto palvelutiskiltä 13,50 AUD / Kg
Kahvi kahvilassa 4-4,50 AUD (< 3€)
Koneellinen pyykkiä 3 AUD + kuivaus 3 AUD. Pesuaine 1,50 AUD hotellilta. Yht. 7,50 AUD (5,50€)


Yusuf & Frank
*** Juhanan jupinat ***

Selkein valokuvaustavoitteeni Darwinissa oli muotokuva aboriginaalista, ja lentokentällä näkemäni perusteella tehtävä vielä vaikutti helpolta. Paikka suorastaan kuhisi alkuasukkaita, jotka liikkuivat joko perheidensä tai rugby-jengiensä kanssa. Siistejä ja hyväkäytöksisiä ihmisiä, joiden luokse vaikuttaisi olevan helppoa mennä ruinaamaan kuvaa tai kahta.

Asettauduttuamme aloillemme Darwiniin kokosin kamerani abbis-hunt-konfiguraatioon, ja lähdin kylille stalkkailemaan. Kovin kauas en kerennyt todetakseni lentokentällä näkemäni porukan olevan toista maata kuin kaupungilla luuhaavaan. Ne, ketkä käyttivät suihkua ja pitivät rahansa säästötilillä bottle-shopin sijaan lentelivät lentsikoilla. Suihkuttomat sen sijaan istuskelivat varjoissa ja möykkäsivät. Stadissa heitä kutsuttaisiin spurguiksi.

Abbis-Hunt konfiguraatio
Aikani kävelin ympäri polttavan kuumaa Darwinia ja yritin spottailla sopivaa uhria. Mitään superteleä kun ei käytössä ole, niin parin kymmenen metrin päähän pitäisi saalista vähintään päästä, ja sitä kuvaa ei enää huomaamattomasti otettaisi. Päätinkin, että unohdan kaukoammunnat ja pyrin iholle. Vaikeusaste nousee huomattavasti, koska itse kuvaaminen on tällöin enää aika pieni osa työmäärästä. Pitää ansaita kuvan kohteelta niin lupa kuin luottamus, ja myös selvitä ilman rahan ojenteluita.

Noin puolen tunnin kävelyn jälkeen näin yksinäisen aboriginaalin istuskelemassa tien reunalla. Kääri siinä sätkää ja huuteli ohikulkijoille. Tullessani miehen kohdalle, huudahti tämä miten menee. Ukkeli yllättyi kun pysähdyin ja vastasin. Kerrottuani olevani kotoisin suomesta, kirkaistui kaverin ilme. Helsinki! Se on teidän pääkaupunkinne! Edellisenä päivänä autovuokraamo Thriftyn n. 35v myymäläpäällikkö sijoitti suomen eteläiselle pallonpuoliskolle, joten vanhan aboriginaalin tieto pääsi yllättämään.

Mies pyysi minua istumaan alas viereensä, ja tein työtä käskettyä. Frank oli hänen nimensä ja Yusuf minun. Sen oikeammin Frank ei saanut Juusoa lausuttua. Juttelimme hetken, ehkä vartin, niitä näitä. Lopulta kysyin lupaa kuvaan, mihin Frank sanoi 20AUD. Kerroin mitä kuvalla teen, ja aikamme neuvoteltua Frank löi lopullisen diilin pöytään: Saat kuvasi maksutta, jos pysäytät ohikulkijan ottamaan kuvan meistä kahdesta, viet sen mukanasi suomeen ja näytät sitä kaikille. 

***


Darwin, Darwin…. Mistä sitä aloittasikaan… Kyseessähän on ainoa Australian territorioiden trooppinen pääkaupunki ja se sijaitsee maantieteellisesti lähempänä Balia, kuin Sydneytä. Kaupunki on perustettu vuonna 1869 ja alun perin kantanut nimeä Palmerston. Pääkatuja on oikeastaan kolme pikkuruista kadunpätkää, joiden varsilla suurin osa shoppailusta, pankeista, ravintoloista ja baareista löytyy. Kaupungin keskusta oli paljon pienempi, kuin mitä odotimme, kuitenkin voidaan sanoa, että Darwin on pikkukaupunki ison kaupungin mausteilla. Nykyiseen katukuvaan ovat vaikuttaneet paljolti toisen maailmansodan aikaiset pommitukset ja jouluna 1974 kaupunkiin keskellä aattoyötä iskenyt pyörremyrsky Tracy, jonka jäljiltä 11.200 kodista jäi vain 400 pystyyn. Tätä nykyä Darwinissa on n. 74.000 asukasta ja 30% heistä on aborginaaleja (Larrakia). Paras aika vierailulle on varmastikin Suomen kesä, sillä nyt täällä on sadekausi. Sade ei meidän päivärytmiä päässyt haittaamaan, mutta monet paikat sulkevat ovensa lokakuussa ja avaavat vasta keväällä.

Darwin watherfront

 
Meillä Darwinissa vierähti kokonainen viikko! Ei voi sanoa, että olisimme jotakin erityistä tehneet, mutta muuten vaan viihdyttiin, nautittiin ja leikittiin kotia. Kotiuduimme majapaikkaamme ennätysnopeasti. Kaikki oli lähellä, hotellin uima-altaat erinomaiset, kaupasta sai hyviä raaka-aineita, joista saattoi itse valmistaa salaattiannoksen tms. Myös J:n kaipaamaa maustamatonta jugurttia oli tarjolla jos jonkin moista merkkiä ja niitä koemaisteltiinkin koko kuukauden jugurttipuutostilan edestä! Ja ennen kaikkea huoneemme oli todella viihtyisä ja tilava, sekä täkäläisittäin törkeän edullinen, niin mikäs siinä ollessa kaikessa rauhassa ennen isoa tourneeta. 

Testivoittajaa kului viisi purkillista


Darwinissa ja Australiassa tähän mennessä parasta on ollut ihmiset. On aivan uskomatonta miten kaikki ovat heti auttamassa ja kysymässä kuulumisia tai muuten vaan mukavia rupattelemassa. Kaupan kassalla asiointi on erittäin sosiaalinen tapahtuma, sillä kassan takana työskentelevät rouvat juttelevat paljon normaalia chit-chattiä enemmän siinä samalla kun pakkaavat ostoksesi. Se ostosten pakkaaminen on kyllä aivan järjetöntä… Ensin ladotaan ostokset hihnalle ja kassahenkilö (ei mikään erillinen pakkaaja) siinä sitten yrittää saada ne pakattua järkevästi kasseihin, vaikkei ne ostokset ikinä tule järkevässä järjestyksessä hihnaa pitkin. Toimitus kestää Suomalaisittain pienen ikuisuuden ja jonossa meinaa käämi mennä, mutta tyypit hymyilevät hangon kekseinä ja tartuttavat rennon asenteensa sinuun viimeistään omalla vuorolla, ja lopulta poistut kaupasta hymyssä suin.

Toinen hyvä esimerkki on paikallisen bussifirman konttorissa työskentelevä daami, jonka myönteistä asennetta omaa työtä kohtaan ei voi kuin ihailla. Samaten hotellimme respassa työskentelevä Jason sai omalla käytöksellään meidät täyttämään palautelomakkeen erityismaininnoilla. Molemmat olivat perus ystävällisiä ja auttavia asiakaspalveluhenkilöitä, mutta tyypit tekivät silkasta auttamisen ilosta pientä extraa. Kuten tämä ystävällinen naishenkilö möi 10pv bussipassit reppureissaajan alennuksella, vaikkei meillä koko jäsenyyttä olekaan. Tai hotellimme Jason antoi meille parempitasoisen huoneen, kun siihen oli mahdollisuus. Pikkujuttuja heille, mutta kun sitä ei edes osattu odottaa, niin voitte kuvitella kuinka iloiseksi moiset eleet meidät tekivät! 
 
Krokotykki?

Keskustan "vilinässä!

Jos ihmisten ystävällisyys on päässyt yllättämään, niin on kyllä hieman hintatasokin. Ei niin ettemmekö olisi tienneet ja varautuneet, mutta euro kun siellä heikkenee ja aussi dollari senkun vahvistuu, niin käy täällä reissaaminen todella paljon kalliimmaksi kuin esimerkiksi kaksi-kolme vuotta sitten. Onneksi olimme budjetoineet majoitukseen kunnolla, niin ollaan saatu rahaa muuhun käyttöön, kun yöpaikkoja on löydetty halvemmalla. Ja muuhun käyttöön sitä rahaa sitten uppoaakin, sillä täällä maksaa kaikki ja siis aivan kaikki aktiviteetit hirmuisesti. Ei esimerkiksi raskittu mennä katsomaan krokotiileja farmille, kun olisi maksanut 29 AUD / hlö tai vuokrata edes pyöriä päiväksi, kun hinta oli 20 AUD / pöyrä. Sen sijaan pulitettiin hymyssä suin 10 päivän bussipassista 459 AUD (340€) per nuppi, jolloin pääsemme matkustamaan koko maan läpi Adelaideen ja sieltä edelleen Melbournen kautta Sydneyhin asti. Muutama yö vierähtää väkisinkin bussissa ja taas säästetään hotellikuluissa. Matkan varrelle tulee mahtumaan monta uskomattoman upeaa paikkaa, joten jos nyt krokotiilifarmi jäi näkemättä, niin liekö tuo iso menetys kokonaiskuvassa. 

Territorion päämaja
Kaiken kaikkiaan Darwinissa oli helppo olla ja ihmiset saivat olomme tuntumaan erityisen kotoisalta. Täällä oli hyvä rentoutua, nauttia iltapäivistä altaalla ja kerätä oma mieli täyteen Ossilan energiaa. Seuraavaksi edessä onkin varsinainen pyhiinvaellus, jonka jälkeen taas tarvitaan varmuudella viikko tai pari liikkumatta. Jouluhan se niihin aikoihin sijoittuukin. Joulu joka täällä näissä lämpötiloissa tuntuu erittäin kaukaiselta käsitteeltä, mutta väistämättä varmastikin on edessä ihan yhtä lailla. 


 


Tunnisteet: , ,

2 kommenttia:

30. marraskuuta 2011 klo 16.52 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hello Dears!
Tätä oli ihana lukea, tuli tosi hyvä mieli!
Erityisesti Juhanan jupinat oli tosi hyvä :) Frank Yusuf, vai miten se nyt menikään...
Tosi hyvä, kun pääsette taas yöbusseilla reissaamaan, niin säästyy majoituskuluissa ja jää kuitenkin päivät aikaa katsella "maisemia".
Eli aika täydellisen hyvin käytettyä matka-aikaa :)
Nauttikaa pyhiinvaelluksesta ja voikaa hyvin!
ps. luulen joo, että mm. muutamat luonnossa nähdyt kengurukaverit korvaavat aika hyvin krokotiilifarmit tarjonnan ;)
Halauksin Lisbetti

 
3. joulukuuta 2011 klo 11.10 , Blogger Milla - Pingviinimatkat kirjoitti...

Mukava kuulla, että turinat miellyttää ja saavat peräti hyvälle mielelle :)
Ei ole häkissä elävät krokotiilit jääneet mieltä kaihertamaan. Kenguruita ei luonnossa ole vielä tullut vastaan, mutta tuoreimmassa postauksessa kuvakin löytyy pikkuserkku wallabista!

Erityis kiitos sinulle rakas ja rohkea vakio kommentaattorimme kommenteistasi täällä blogissa ;)

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu