Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Kymmenen faktaa Uudesta-Seelannista sekä autonvuokrausasiaa

11.2.2012

Kymmenen faktaa Uudesta-Seelannista sekä autonvuokrausasiaa


Uusi-Seelanti oli ehkä upein maa missä koskaan olemme käyneet. Jo ennen matkaa osasi vähän odottaakin tämän kaltaista mielipidettä, mutta lähinnä yllätti se kuinka sanattomaksi ne maisemat sitten tosiaan lopulta veti. Tässä vuorostaan muutamia faktoja kiwien ja tarjuen maasta:
Sähköpatjan termari
  • Rugby-maajoukkue All Blacksin lippua näkee huomattavasti enemmän kuin maan omaa lippua. Joukkueen nimi koristaa niin heinäpaaleja kuin kotitalojen portteja tai ihan mihin ikinä keksivät sen kirjoittaakin. 
  • Kiwit kannattavat aina All Blacksiä tai sitä joukkuetta, joka pelaa Australiaa vastaan. Asenne saattaa olla peräti intohimoisempi, kuin MM kohtaamisissamme kolmea kruunua vastaan. 
  • Joka majapaikassa oli sängyssä sähköpatja, joka kylminä öinä oli mitä oivallisin lämmike. Saakohan niitä Suomesta? 
  • Hintataso on ihan tuntuvasti Australiaa edullisempi tällä hetkellä. Hinnat tippuvat heidän talvella (suomen kesä) vielä tästä lisää. Joulu- ja tammikuu ovat kalleinta aikaa turistin kannalta. 
  • Vaikka olimme liikkeellä tammikuun turistisesongissa, niin ei meno tuntunut ruuhkaiselta sitten yhtään. 

Oamaru
  • Huoneen hintaan saattaa sisältyä ”ilmainen netti”, eli saat 50MB käyttöoikeuden, jonka käytettyäsi maksat yhden dollarin per 10MB. 
  • Motellit ovat tasalaatuisia ja samanlaisia, sekä kohtuu edullisia. Ulkona aina kivasti kyltti ilmoittamassa onko huoneita vapaana. 
  • Matkaetapit eivät Uudessa-Seelannissa rasita, kuten Ausseissa, joten reissaaminen itsessään ei pääse samalla tavalla väsyttämään. 
  • Ihmiset ovat niin ystävällisiä ja mutkattomia, että vähemmästäkin heltyy jo jurompikin suomalainen. 
  • Käärmepelkoiselle mukava maa, sillä niitä ei Uuden-Seelannin luonnosta löydy lainkaan.

Tee ei ole enää muodikasta, sen sijaan...

... kätevä käsveskaan mahtuva valkoviinipikari (n. 0.20l) on!

Koska Uusi-Seelanti on oikeastaan koko pinta-alaltaan yhtä nähtävyyttä, lienee oma auto ylivoimaisesti helpoin tapa maahan tutustumiseen. Välimatkat eivät ole pitkiä, ja kyliä, taukopaikkoja, maisemankatselusyvennyksiä vuoristo- ja järviteillä sekä yöpymisalueita on runsaasti.

Rutinoff poussaa

Vuokra-autokanta, ainakin eteläsaarella, on mielenkiintoisinta mitä olen koskaan nähnyt. Valtaosa on vanhoja pakuja (hi-ace korotetulla katolla, wicked ja backpacker) tai tila-autoja (jucy), joista takapenkistö poistamalla on tehty miniasuntoautoja. Vakiovarusteena hotplate, sänky, mikroaaltouuni ja muuta perussettiä. Niitä varten, ketkä haluavat olla enemmän liikenteen tukkona löytyy täysverisiä matkailuautoja vuokraava Apollo.

Mobiilihuoneen plussa on maiseman valintamahdollisuus, ja miinus vessattomassa pakussa koisaamisen plus kokkaamisen hienoinen vaivalloisuus

Ainakin Ace ja Jucy vuokraavat vaatimattomammin tarroitettuja "hieman käytettyjä" kärryjä. Samaan rahaan uuden karhean Getzin tai Yariksen kanssa saa 200k ajetun Galantin tai vastaavan keskiluokan sedanin. Maalipinta näissä on usein huonossa kunnossa, mutta muuten hyvin ylläpidettyjä sekä huollettuja. Todellinen voittajan valinta! Ei tarvitse joka hiton kiveniskemästä ottaa lisähappea mutta silti saa ajaa ihan kunnon autolla tärisevän, tehottoman ja tuuliherkän yksilitraisen riisipussin sijaan.

Kuten oikeassakin elämässä kannattaa vakuutus- ja vuokraehdot lukaista webistä etukäteen. Ei tule ylläreitä ja valinta helpottuu. Esim. valitsemamme Ace antoi ilman vakuutta tuulilasi- ja rengasvakuutetun kärryn halvemmalla, kuin Jucy 1500NZD luottokorttivakuudella. Riitele siinä sitten jostain pikkunaarmusta ja odota kuukausi varauksen poistumista kortiltasi... No thanks!

Valtaosa saaren silloista on yksikaistaisia, ja hurjimmat niistä jaetaan vielä junienkin kanssa.  

Liikenne maaseudulla ja vuoristossa on joustavaa ja toisinaan vauhdikastakin. Nopeusrajoitus mutkaisimmillakin vuoristoteillä on 100km/h, mutta aina toisinaan kohdalle osuu mutka jota ei yli kolmeakymppiä kyydissäolijoiden kirkumatta renkaita lujempaa mennä. Onneksi mutkat varoitetaan  poikkeuksetta liikennemerkillä, jossa suositusnopeus. Kannattaa huomioida.

Paikalliset ajavat mielellään yli rajoituksen, ja odottavat heidät päästettävän ohi. Samoin tilaa tulee yleensä nopeasti kun itse saavutat hitaamman. Poikkeuksen muodostavat ne turistit, jotka olettavat olevansa liikenteessä yksin. Ylämäet mennään neljääkymppiä, alamäessä (4-6km) poltetaan jarruvaloa niin, ettei takanatuleva koskaan tiedä milloin todella jarrutetaan ja tilaa ei anneta kuin vahingossa. Kiinalaiset miehet ja pohjoiseurooppalaiset naiset tuntuivat loistavan tällä alueella.

Anarchy-Kaija nokkii isäntäväen istuessa autossa syömässä soppaa ja hihittelemässä.
Olisi tullut halvemmaksi antaa Kaijalle sopat ja ajaa ehjällä pelillä pois :D

Autovuokraamoja:

http://www.acerentalcars.co.nz/
http://www.apollocarrentals.co.nz/
http://www.wicked-campers.co.nz/
http://www.jucy.co.nz/
http://www.backpackercampervans.com/Tunnisteet: , , ,

2 kommenttia:

11. helmikuuta 2012 klo 13.07 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tuonne siis on päästävä, kiitos reissuvihjeiden:) Petra

 
12. helmikuuta 2012 klo 13.54 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Täällä jättämässä pitkästä aikaa tassunmerkkiä ;)
Huikealta näyttävät tosiaan Uuden-Seelannin maisemat ja hienoja kuvia täällä taas valtava määrä ihailtavana.
On jäänyt bloggailut vähemmälle viime viikkoina meikäläisellä, mutta onneksi meillä on muitakin kommunikointikanavia käytössä ;)
Voikaa hyvin, ollaan kuulolla!
Halauksin Lisbetti

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu