Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Valokuvaamista reissublogiin - Kaikki ne ihanat laitteet!

1.4.2012

Valokuvaamista reissublogiin - Kaikki ne ihanat laitteet!

Rompetta kerrakseen. Peilin kautta kuvatessa pitäisi muuten aina muistaa pyyhkiä pölyt lasista eka... 

Meistä tuli aikanaan Canon-leirin ihmisiä. Ei siksi, että olisimme rationaalisesti vertailleet jotain johonkin ja valinneet käyttöömme ehdottomasti ja kaikin puolin parhaan, vaan koska olin töissä firmassa jossa merkillä oli toimiva ja riittävän merkittävä henkilökunta-alennus. Toki mainosten, "mä-tunnen-kamerat" miesten ja insinörttienkin mukaan 550d kamera oli "ihan hyvä". Se riitti. Halusimme vain päästä kuvaamaan.

Kun asiaa katsoo nyt teimme viisaan päätöksen. Ja varmaan aivan yhtä viisaan olisimme tehneet jos firmallani olisi ollut Nikonista sama alennus, koska kuvaaminen ei ole jäänyt vielä kertaakaan kameran ominaisuuksista kiinni. Sanoisin, että se viisain päätös tehtiin hankkiessa kaikkein tärkeintä. Linssiä. Vaikka kameramalleja tulee, menee ja "kehitys kehittyy" optiikka lähestulkoon on ja pysyy. Lisäksi kun esim. Canonin EF-mountillisille objektiiveille on toimiva ja suuri jälkimarkkina uskalsin se suojaverkkonani lähteä hankkimaan sekä kroppikennoiseen (550d) että full-frameen (tuleva 5D) sopivaa laatuoptiikkaa. Takaraivossa kun oli ajatus täyden kennon laitteesta mikäli mielenkiinto kuvaamiseen entisestään kasvaisi. Jos ei, niin ainakin pääsisin optiikasta helposti eroon.

Muutamia kuukausia ennen Pingviinimatkojen virallista starttipäivää vaaka kallistui riittävästi ja kävin  hakemassa uuden 5D mkII:n Liisankadun Telefotosta pois kun tarjouksella möivät. Fiksu (eli edullinen ja varastoiva) kauppa hankkia myös muistikortteja, kolmannen osapuolen akkuja ja sen sellaista. Pelkkää blogikuvausta varten en kameraa ostanut. Siihen olisi kelvannut toinen kroppikennollinen vaikka vähän käytettynäkin, mutta se onkin jo kokonaan toinen stoori. Pääasia, että molemmilla meistä oli nyt oma runko käytössä ja kaapeissa kasa ristiin sopivia objektiiveja.

Näillä eväin matkalle startattiin. Linssin nimi on linkki linssin labra-arvosteluun ja sen perässä maininta missä rungoissa sitä käytämme. Kuvat linssitekstin alla ovat esimerkkiotoksia ko. objektiivilla.

Optiikka:

Sigma 15mm F2.8 EX DG Diagonal Fisheye - 5D  
180º kuvakulma fullframessa tekee höpöä maisemakuvauksessa. Toisinaan tynnyrivääristymän "minimoimiseksi" rajaan horisontin tasan vaakasuoraan keskelle ja vasta editissä lähemmäksi ala- tai yläkolmannesta. Linssi kuin mikä tahansa efekti. Liikaa käytettynä väsyttävää katseltava. Käytetään siis kohtuullisesti.

Aquabeat Langkawilla. Tila, jonka fiiliksen sai parhaiten talteen kalansilmällä.


Kalansilmän tynnyrivääristymää pystyy korjaamaan kuten yllä, mutta silloin kulmista tulee karmeaa sössöä

Puoli kylää mahtui samaan kuvaan

Hauska linssi kuin mikä

Canon EF 24mm f/2.8 - 550d
Millan reportterilasi. Pieni, kevyt ja talon julkisivun saa kuvaan kikkailematta, joskin tarkkuudessa parannettavaa. Vuorottelee 550d nokalla 50mm 1.4 kanssaCanon EF 24-70mm f/2.8 L USM - 5D
Yleislasina Marsellissa (5D mkii). Piirtää suoraa ja tarkkaa kuin saksalainen insinööri. Liikaa hyviä puolia listattavaksi, joten haukutaan lasi pidemmittä puheitta raskaaksi ja vastavalosuoja järkyttävän kokoiseksi palikaksi. Asioita, joiden kanssa olen pystynyt elämään hymyillen.

Jugulaari remonttijonossa Penangissa

Kaikourassa riitti kukkuloita

Kyytimme rantautuu Balilla

24-70mm ei ole pettänyt kertaakaan. Looginen ja hyvin piirtävä laadukas lasi.

ND400 suotimella saa pitkiä suljinaikoja kirkkaassa päivänvalossakin. Tässä 13s valuvaa
vettä Blue Mountainsilla. Pitkät suljinajat kuvaan valtaosin 24-70mm lasillani.

8s valotuksen yhden kuvan HDR


Canon EF 50mm f/1.4 USM - 550d & 5D
Ei muovisen oloinen räpätin kuten f/1.8 mutta hinnaltaan järkevä vrt. käytetyn skodan hintaluokassa painiva f/1.2. Vinjentoi hieman eikä piirrä supersuoraan mutta kevyt nokalla, nopea ja valovoimainen. Kroppikennoisessa pikkuisen tiukka katu- ja maisemakuvaukseen, mutta muuten mitä oivin fiilistelylasi. Käytämme sekä 5D:ssä että 550:ssa. Näinä vaaleina ja tiukkaan rajattuina aikoina esim. muotibloggaajalle kuin nenä päähän. Jos kuvaat canonin kittilinssillä, tässä loistava vaihtoehto ensimmäiseksi primeksi.

Tässä kuvassa korostuu 50mm luonne käytössämme harvinaisen hyvin. Hieman epätarkka mutta fiilispitoinen otos.
Linssi kulkee mukanamme lähinnä iltaisin ja kaupungilla, jolloin sen valovoimasta on suuri hyöty. Tätä kuvaa tuskin
olisi f/2.8 laseilla otettu ilman viiden numeron ISO-arvoa ja kolmen minuutin autofocus-kelailua..  
Canon EF 100mm f/2.8 USM L IS macro - 550d & 5D
Varmaankin paras omistamani optiikka. Piirtää upeasti, erittäin nätti bokeh ja tarkka kuin vain voi tarkka olla. IS on kiva jos äityy jahtaamaan ötömöllejä sun muita vaihtelevassa valaistuksessa.

Jollei muuta keksi, niin 100mm f/2.8L antaa helppoa levenneltävää osasuurennoksien muodossa :)Haluaisin kovasti väittää tarkkuutta kuvaajan ansioksi ;)

Canon EF 70-200mm f/4 USM L IS - 550d & 5D
Hinta-laatusuhteeltaan parasta Canonia. Aluksi olin hankkimassa vakaajatonta f/2.8 versiota, mutta sen kehnompi sääsuojaus sai vaa´an kallistumaan huonompivalovoimaiseen mutta suojatumpaan. Erinomainen muun muassa portretteihin ja hieman kauempaa tapahtuvaan kuvaamiseen. Rajoitteena 1.2m minimitarkennusetäisyys ja pituus pitää lasin poissa ainakin Millan kääsveskasta.

70-200mm lasissa on jotain mikä minut aina yllättää. Sitä ei aluksi "jaksaisi" käyttää, mutta parin ensimmäisen
ruudun jälkeen ei tulisi enää mieleenkään vaihtaa pois nokalta

Linssin suojalasina ulkona pidän lähes aina pyöröpolaa. Vaatii tosin "gynekologin kädet" jotta sitä pääsee ruuvaamaan
vastavalosuojan ollessa paikallaan. Monet kerrat olenkin onnistunut rähmäisemään kunnon mega-greasyt sormenjäljet
lasin keskelle kun ei ole muka ollut aikaa irroittaa VVS:aa

Telellä saa myös kelpo potretteja. Kuvaa ei poseerattu, vaan houkuttelin Millaa kääntämään
katseensa koneelta. Valona katon kautta ammuttu salama.

Suotimet: Hoyan HD 58mm, 67mm ja 77mm pyöröpolarisaatiosuotimet, kasa harmaasuotimia (ND16-400) ja objektiivien suojalaseja.

Muut:

Tripodi, ilmapumppu, mikrokuituliinoja, Gollan olkalaukku, Lowepron tietokoneosiollinen kamerareppu, 580ex II salama ja triggerit (älä kysy miksi), tupla-akusto molempiin kameroihin ja etälaukaisin.

Ständi ja Gollan olkalaukku aurinkokellona Langkawilla. Laukku vetää tasan 5D:n yhdellä linssillä,
ja se olalla teen pienemmät kuvauspyrähdykset. 

Tunnisteet: ,

8 kommenttia:

1. huhtikuuta 2012 klo 11.12 , Anonymous Riikka kirjoitti...

Täällä taas meikäläinen häiriköimässä...
Tämä postaus oli aloittelevalle kuvaajalle mieleen. Ostin ensimmäisen järkkärini vuoden -10 lopulla, mutta pidän itseäni yhä aloittelevana.. Tuolloin oli Nikon D3100 tarjouksessa, joten päädyin siihen. On osoittautunut kelvolliseksi perusjärkkäriksi ja olenkin yrittänyt opetella lähinnä kuvauksen tekniikkaa sen oman putken avulla (18-55mm 1:35-5.6). Joitakin ihan kelvollisia otoksiakin on saatu aikaan, mikä ilahduttaa ainakin kuvaajaa. Viime vuonna ostin (kun halvalla sai) toisen putken, Tamronin tele-macron (70-300mm 1:4-5.6), joka on ollut ihan hauska lisä ja uuden opettelun kohde, putkella pääsee mukavasti lähelle kaukaakin. Vaan nälkähän tässä kasvaa syödessä ja äkkiä jäi Nikonin järkkärin mukana tullut laukku pieneksi, joten tilasin äskettäin repun. Erillisiä salamoita olen myös sillä silmällä katsellut, sekä juurikin fisheye linssiä, tämän postauksesi myötä pistän jälleen harkintaan..

 
1. huhtikuuta 2012 klo 18.01 , Blogger Milla - Pingviinimatkat kirjoitti...

Kalansilmässä on kyllä jokin outo viehätys. Olen myös korvannut sillä super-wide osastoni puutetta kun ei ole ollut intoa sijoittaa L-sarjan 16-35mm laajikseenkaan. Eihän sigma sitä korvaa (tai toisinpäin), mutta hienoja matkamuistoja sillä ainakin ottaa :D

Kamerallasi tuo 300mm tele tuo jo kohteen todella lähelle, ja kalansilmällähän pääsisit juuri päinvastaiseen lopputulokseen. Itse pidän kalansilmää sen verran yhden käytön lasina, että suosittelisin kokeilemaan ennen ostopäätöstä myös valovoimaisia primejä. Esim. nikkor 50mm f1.4 tms. Suurella aukolla saa nostettua kohteen todella paljon paremmin esiin taustan blurraantuessa (=bokeh).

Lisäsalamavaloista ei liene koskaan mitään haittaa, ja jos haluat sijoittaa salaman (tai vaikka useamman) muualle kuvaustilaan löytyy esim. verkkiksestä edullisia radiolähettimiä (trigger) siihen hommaan. Toisin päin kytkettynä sitä voi käyttää kameran etälaukaisimena.

 
2. huhtikuuta 2012 klo 17.39 , Blogger Inka kirjoitti...

Aivan käsittämätön määrä valokuvaustavaraa teillä on kyllä mukana! Mutta priorisointi ennen kaikkea, reissusta kun varmasti päällimmäisenä jää käteen nuo valokuvat, joihin varmasti palaatte (meidän kaikkien lukijoiden tavoin) vielä pitkänki ajan päästä, sillä kyllähän noita kuvia kelpaa katella!

Onko teillä siis jotain valokuva-alan koulutusta takana, vai meneekö nuo upeat kuvat vain harrastuneisuuden piikkiin?

 
2. huhtikuuta 2012 klo 21.41 , Blogger Satu VW kirjoitti...

Huh! Aikamoinen informaatio- ja kameratarvikepläjäys! :) Paljon uutta ja opittavaa on tällä saralla, mutta ne ND- ja pyöröpolarisaatiosuotimet lähtivät jo tilaukseen. Innolla odotan että pääsen niitä kokeilemaan! Itsekin päädyin aikoinaan Canonin leiriin, ja onneksi mieheni myös, hän kun on innostunut panostamaan parempiin linsseihin kuin meikäläinen.

 
2. huhtikuuta 2012 klo 22.17 , Blogger Satu VW kirjoitti...

Ja piti vielä kysäistä että minkälainen tripod teillä on matkassa? Omalla hankintalistalla kun olisi tarpeeksi tukeva, mutta samalla keveydeltään reissulaukkuun sopiva tripod... Kiitoksia!

 
3. huhtikuuta 2012 klo 4.57 , Blogger Milla - Pingviinimatkat kirjoitti...

Omaksi reissumotoksi onkin päässyt muodostunut "vain ylimääräinen on liikaa" :D Se suurin syy kaiken romppeen mukanatuloon on kuvaamisen merkitys ajanvietteenä J:lle. Halusin kuvata kuten suomessakin. Välillä kadulla, toisinaan panoramaa, joskus makroja sisätiloissa ja niin edelleen. Rakas harrastus.

Koulutusta tai kursseja ei takana ole, mutta paljon sivusta seuraamista ja blogeista, lehdistä sekä kirjoista opiskelua kyllä. Valaisukurssin ajattelin kyllä pikapikaa käydä kun takaisin.

Ja suurkiitos kehuista. Pingviinimatkojen kuville tyypillistä on jälkikäsittely ja toisinaan pitkät valotusajat. Nämä kuvat eivät vaatisi tätä kalustoa, mutta ovat syntyneet innosta käyttää sitä.

 
3. huhtikuuta 2012 klo 5.06 , Blogger Milla - Pingviinimatkat kirjoitti...

Jalustana kulkee Velbon Sherpa 603R ja hedinä Slik SH-806E. Jos kuvaisimme pelkällä 550D:llä niin Slikin perus muovinen jalusta olisi riittänyt vallan mainiosti, mutta se ei jaksanut pitää tuota tiiliskiveämme pystyasennossa panoramaa varten.

Jalustan muita hyötykäyttöjä olemme löytäneet mm. pyykinkuivauksesta sekä vihaisempien kulkukoirien hätistelystä ;)

 
3. huhtikuuta 2012 klo 8.19 , Blogger Satu VW kirjoitti...

Ha ha, varsin monipuolinen matkakumppani siis!! :)

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu